BÄVA – har Broängen ochTubberödshus äldreboende som ett föredöme. (Nedan följer kopia på Tubberödshus hemsida)

 
Tubberödshus äldreboende ligger i tätorten Skärhamn, inte långt från torget och hamnen med doften av salt o tång.
Sedan 2010 drivs äldreboendet som intraprenad. Vi arbetar efter Thyra Franks modell "Lotteboendet", ett boende för äldre som hon tidigare drev i Köpenhamn. Hennes devis är "att leva tills man dör".
Boendemiljö
Byggnaden är i markplan med 20 lägenheter, 18 lägenheter har rum och kök och två har två rum och kök. De flesta lägenheter har uteplatser. Det finns en stor gemensam matsal med allrum och flera mötesrum.
Det finns även ett annex med nio tvårumslägenheter med tillhörande uteplats. Vid boendet finns en vacker trädgård, en stor altan med trevliga sittplatser och det finns ett hönshus med fem hönor. Här finns dessutom två korttidsplatser.
Verksamhetsidé
Alla som bor på Tubberödshus ska ha en meningsfull tillvaro genom att verka och leva efter sin egen förmåga. Varje boendes unika resurser tas tillvara och uppmärksammas. Önskemål i form av mat, rutiner och aktiviteter styr verksamheten. Djur och natur ska harmoniera i boendet.
Målet med verksamheten är, utifrån ett brukarperspektiv, att: "boendet är mitt hem och personalen ger mig möjlighet att bo och fylla mitt liv med innehåll".
De boende ska inte ha känslan av att de bor på personalens arbetsplats.
Vardagen på Tubberödshus
Vi fyller vardagen med ett utbud av olika aktiviteter som bestäms utifrån önskemål från de boende och förslag från personalen.  
Målet är att att man ska känna välbehag och vara trött när kvällen kommer. Vill man sitta uppe gör man det i en lugn miljö med gemytlig samvaro, kanske med en liten kaka och ett glas portvin. Man ska leva så hemlikt som möjligt.
Personal
På boendet arbetar omsorgspersonal och intraprenadchef. Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt, alla dagar.
Öppet för alla
Pensionärsföreningar och pensionärer är välkomna till Tubberödshus. Tubberödshus är ett "öppet hus" för pensionärer och deras vänkrets.


 

Vi har besökt Tubberöds äldreboende 20170526 i Skärhamn.


Vi har på ett antal ställen i Kristinehamns kommun delar av det vi sett. Ölme äldreboende, Rudskoga äldreboende, där Bengt Lindqvist var långt före sin tid med att skapa ett sammanhållet boende för innevånarna där man gick från gården, huset till lägenhet och sedan till ett boende där hjälpen fanns dygnet runt. Där förskolan fanns tillbyggt och barnens skratt hördes i samma länga
 
Nu har vi sett och upplevt ett äldreboende där fokus ligger på hur personalen på bästa sätt betjänar de boende med hänsyn till deras individuella behov, för att - Leva Livet Ut.
Här har vi verkligen en förebild - ett BÄVA - bästa äldrevårds alternativet. 
Annmari Eklund 101 år, aktiv i personalrådet, med flera boende, 
Lilian Bohlin Avdelningschef för Äldreomsorgen på Tjörn och Aida Verksamhetschef på Tubberuds äldreboende tar emot oss med en stor välkomnande kram.
Vi som besökande var ett av dagens extra inslag för de boende och personalen. Vår ankomst var planerad till dagens höjdpunkt och vi inbjöds direkt in till en gemensam väldoftande lunch. 
 
Du läser rätt - väldoftande lunch - Äldreboendet har, läs och häpna, en egen kock som lagar all mat, varje dag. Frukostbuffé, lunchbuffe´, middagsbuffe och kvällsfika. Mat som också serveras tidsmässigt till de boendes bästa. Och avnjutes tillsammans med personalen!
I vårt fall blev det köttlimpa, sås och potatis. Ett välfyllt grönsaksbord, betonar Aida är, viktigt för att berika tallriken med färg och smak. 
Maten och olika bakverk toppar listan för de boende och personalens dagliga intresse. I det glada gemensamma matrådet bestämmer de också tillsammans kommande menyer. 
Dagliga aktiviteter på de boendens förutsättningar lockar till medverkan. Föreläsningar, gympa, musik, utflykter, föreningsbesök, handarbeten mm.  Till och med en resa till Teneriffa genomfördes förra året.
När kvällen kommer skall kropp och själ vara fyllda med dagens glädjestunder för att en naturlig trötthet skall infinna sig för ett lugn och fridsam sömn. Resultatet, mindre mediciner.
Släkt, vänner och verksamhets besökare är mycket välkomna. Och dessutom delta i gemensamma måltider. 

Här bor ca 30 personer med mycket varierande behov. En del bodde i Trygghetsboende bredvid, men kunde få tillgång till Äldreboendets faciliteter och personal vid behov.
Boendet drivs som intraprenad där personalen, 26 personer, inom ramen för ett givet koncept och en given budget handlägger verksamheten i sin helhet. 
Vi i Centerpartiet sätter målet för de äldres välbefinnande i Kristinehamn på ålderns höst mycket högt. Vi vill inte att det blir " förvaring mellan fyra väggar". Vi vet att personalen gör enormt mycket, men är för få och får inte de rätta förutsättningarna av S och V, för att enligt oss ge ett värdigt äldreboende.

Vi rekommenderar att du som läsare också tar del av Tubberöds (klicka på filmsidan under rubriken BÄVA) som ger mycket mera information så att du får känslan för vad Bäva i Kristinehamn kan betyda för dig, dina nära och kära. – Att Leva Livet UT
För Centern i Kristinehamns Kommun
Jane Larsson
Anette Karlsson
Diana Nilsson